A fény éve 2015

Az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére az UNESCO és az ENSZ támogatásával 2015-öt kinevezték a fény nemzetközi évének.

Ennek keretében több nemzetközi eseménysorozatot szerveznek világszerte, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen fontos szerepet játszik a fény és a fénnyel kapcsolatos technológia az életünkben. Ezenkívüll 2015-ben több olyan évforduló is van, amely a fénnyel kapcsolatos. 1000 éve jelent meg az első optikai témájú könyv, Al-Hajszam arab tudós műve a De Aspectibus vagyis magyarul „A látásról” című mű.

A fény nemzetközi évében megemlékezünk a kozmikus háttérsugárzás felfedezésének 50. és Einstein általános relativitáselméletének 100. évfordulójáról. A rendezvénysorozathoz Magyarország is csatlakozott, és az eseménysor koordinálására az MTA programbizottságot hozott létre, amelynek elnöke Kroó Norbert akadémikus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat tiszteletbeli elnöke. A fény nemzetközi éve alprogramjaként a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) a Kozmikus fény évét hirdette meg.

Iskolánk sem akar ebből a nagyszabású programsorozatból kimaradni, ezért a 9.c osztály ifjú kutatói a december 12-én megszervezett ÖKO-napon, optikai és fénykísérletek bemutatásával emlékezett meg a fény évéről. A résztvevők megismerkedhettek a Camera obscurával, különböző lencsék és tükrök optikai történeti hátterével és tulajdonságaival valamint a sarki fény jelenségével.

Az előadás végén még arra is lehetőség nyílt, hogy a hallgatóság is kipróbálja a kísérleti eszközöket. A látványos bemutatóról készült fotók magukért beszélnek.