A napfényes Itália az őszi Kosztolányiban

Nagy szükségünk van ünnepekre a hétköznapok feladatai között! Ilyen alkalom volt egy borongós csütörtök este is, ahol meghitt, barátságos hangulatban felmelegedett a szívünk. Diákjaink meghívó levelet küldtek Maria Assunta Accili az Olasz Köztársaság budapesti nagykövetasszonyának, aki ezért ellátogatott iskolánkba. Nálunk találkozott a kerület olasz nyelvet tanuló diákjaival. Stelzelné Szabó Erzsébet igazgató asszony köszöntője után a Kosztolányi diákjainak műsora következett. Majd bemutatkoztak a Szilágyi Gimnázium tanulói, a diákok kivetített fotókkal illusztrálták olasz nyelvű előadásukat.

A képre kattintva további képek is elérhetők

Az EKG dalát a közönség tapssal kísérte! A „Volare” örök sláger, amelynek mediterrán életöröme még azok szívét is felmelegítette, akik nem értettek minden szót.A Szent Gellért Gimnázium tanulói a tavalyi közös itáliai utazásunkról meséltek. Beszámoltunk az iskolában folytatott békehálós programjainkról is, amit Accili asszony külön figyelemreméltónak talált. Öröm volt akár csak fotókon látni a sok jóakaratú fiatalt.

A muzsika valahol Itáliában született! Ennek jegyében játszott el két darabot  két kosztolányis ifjú tehetség: Jakab Gergely és Sztráda Nóra. A nagykövet asszonnyal való interjú kellemes meglepetés volt számunkra. Vendégünk magas beosztása ellenére közvetlen, olykor humoros válaszokat adott a diákok kérdéseire. Megtudtuk, hogy bár több helyen élt Európában és Ázsiában is, a legotthonosabban Magyarországon érzi magát. El is hittük neki! Komoly feladatot bízott ránk: a nyelvtanulás a kapcsolatteremtés misszióját jelenti.

Igazgatónőnk búcsúztatta el a vendégeket és invitálta őket a kollégák, diákok és szüleik által készített süteménykóstolóra.

Diákjainkat idézzük:

 • „Nagyon hangulatos, érdekes és izgalmas volt, jobb mint amire számítottam.”
 • „A különböző iskolák együttműködése jól zajlott. Jó volt a kivitelezés.”
 • „Nem is gondoltam, hogy egy kis faluból származik. Látszott, hogy szívesen van közöttünk.”
 • „Érdekes volt hallani egy olaszt beszélni. Teljes betekintést kaptunk munkájába, családjába. Jó és meglepő volt az országunkról is egy itt élő külföldi szemével hallani, teljesen más, mint ahogy eddig láttam.”
 • „Megtisztelő volt, hogy találkozhattam, egy ilyen magas rangú személlyel.”
 • „A nagykövet nagyon aranyos, mint egy nagymama, nyitott és barátságos valaki.”
 • „Nagyon örültem, hogy megismerhettem a nagykövetasszony történetét, és más gimnáziumok tanulóit.”
 • „Nekem nagyon tetszett csütörtöki fogadás, mert kedves és barátságos volt, és úgy tűnt érdekli, amiről beszélünk. Jó volt, hogy ő is kérdezett tőlünk a végén, mert úgy látszott, hogy ő is meg szeretne minket ismerni egy kicsit.”
 • A gellértes diákok írták: „Szerintem a fogadás nagyon jó volt. Az interjú nagyon érdekes volt.”
 • „Nagyon jól sikerült a kosztolányis diákok műsora. A nagykövet nagyon szimpatikusnak tűnt. Nekem az tetszett, amikor válaszolt a kérdésekre őszintén és jóóóó hosszan.”
 • „Jók az ilyen dolgok, mert erősítik a kapcsolatokat. Sok mindent megértettem az olaszból is!”

Igazi, kreatív, érdekes, szép és meghitt ünnepen vehettünk részt a Kosztolányi 2. emeletén. Köszönjük   a sok segítséget, hozzájárulást: a teremdíszítést, süteményeket, a sok készületet, a jeleneteket és a beszámolókat.... a többi gimnázium részéről is és várjuk a következő alkalmat!

Arrivederci!

Az eseményről készült videó itt megtekinthető,
a képek meg itt.