Comenius Projekt 2013-2015

LLL Tanulás

A Kosztolányi Dezső Gimnázium, az I. kerületben egyetlen iskolaként 2012-ben is sikeresen pályázott a Tempus Közalapítványáltal kiírt Comenius projektre. A 2013-2015 között futó Comenius együttműködés hat ország, Norvégia, Svédország, Görögország, Törökország, Németország és Magyarország között jött létre, amelynek neve: I.D. Europe. A következő két évben a résztvevő országok iskoláinak diákjai ennek a hat ország kultúrájával ismerkedhetnek meg.

A Kosztolányi Dezső Gimnázium október 21-25-ig látta vendégül a projektben résztvevő hat ország tanárait. Az úgynevezett nulladik találkozón tartott konferencián megbeszélték, hogy milyen módon valósulnak meg a projekt által kitűzött célok. A tanárok megismerkedhettek a Kosztolányi Dezső Gimnáziumban folyó munkán keresztül a magyar oktatási rendszer sajátosságaival. Az  intézményben megismerhették, hogy a különböző korosztályok milyen tananyaggal dolgoznak, és mindez, hogy kapcsolódhat a projekt céljaihoz. Az I.D Europe név az európai identitást tükrözi, miszerint a több országból származó résztvevők, nemcsak a saját országukat képviselik, hanem mind az Európai Unió polgárai.

Comenius találkozó az iskolában
Comenius találkozó az iskolában

A konferenciák és megbeszélések között volt idő bemutatni Budapest nevezetességeit. Kipróbálhatták a híres Gellért Fürdő termál medencéit, megcsodálhatták a panorámát a Budai várból, valamint buszos és hajós városnézésen is részt vehettek. A Jakabszállás mellett található „Magyarkert” szabadidő parkban szakszerű vezetés mellett megismerkedhettek Magyarország természeti kincseivel és megkóstolhatták az igazi, bográcsban főtt gulyáslevest is.

A találkozó sikeresen zárult és az utolsó este a díszvacsora után érzékeny búcsút vettek egymástól az országok képviselői. A tanároknak nem kell sokat várni a következő találkozóig. December elején, első állomásként már a diákokkal együtt utazhatnak Görögországba és ismerkedhetnek meg Európa kultúrájával, identitásával, hiszen a projekt neve: I.D. Europe.

Budapest, 2013. november 7.

Tolnai-Illés Borbála Eszter
programszervező