Pszichológus

Budapest I. kerületi Kosztolányi Dezső Gimnáziumban iskolapszichológus segíti a diákok és pedagógusok munkáját. Ennek keretében lehetőség nyílik a szülők és/vagy a diákok, valamint az iskolapszichológus által kezdeményezett egyéni segítő beszélgetésre, konzultációra, tanácsadásra, ill. csoportos foglalkozásokon való részvételre.

Mikor érdemes vagy szükséges az iskolapszichológushoz fordulni?

  • Tanulási nehézség(figyelem, koncentráció hiánya, tanulmányi eredmény romlása, fáradékonyság, bizonytalan feladatvégzés, teljesítményszorongás, célok és motiváció hiánya, iskolai és egyéb eredményesség alulértékelése, túlzott kritikusság, stb.)
  • Magatartási problémák(önkontroll hiánya, beilleszkedési probléma, agresszivitás, nyugtalanság, túlmozgás vagy éppen visszahúzódás, iskolakerülés, igazság gyakori elferdítése, stb. – Nagyobbaknál: drog-probléma; pályaválasztási és továbbtanulási bizonytalanság; szexualitás kérdésköre; párkapcsolati nehézségek; baráti kapcsolatok sérülése; serdülőkori változások elfogadása, stb.)
  • Súlyosabb konfliktusok szülővel, pedagógusokkal, osztálytársakkal vagy az iskola más tanulóival, vagy a pedagógus és szülő között hosszan fennálló kommunikációs nehézség – ilyen esetekben az iskolapszichológus mediációs tanácsadást is vállal.
  • Érzelmi természetű problémák(szorongás, szégyenlősség, gátlásosság, önkifejezés nehézsége, érdeklődés és öröm képességének elvesztése, kötődési és elengedési problematika, elkülönülés a társaktól, túlzott érzékenység, erős érzelmi kitörések, tartós lehangoltság és szomorúság, testkép vagy énkép zavar, önkárosító gondolatok vagy cselekvések, stb.)
  • Konkrét dolgokhoz nem köthető félelmek vagy túlzott aggodalmak, ill. félelem bizonyos tárgyaktól, emberektől, helyzetektől, idegenektől, egyedülléttől, stb.
  • Pszichoszomatikus problémák negatív orvosi diagnózis mellett (alvási nehézségek, szobatisztaság zavarai, asztma, reggeli rosszullét, szédülés, gyakori fejfájás, gyengeség-érzet, mellkasi szorítás, stb.)
  • A gyermek életében olyan esemény vagy változás történik, ami számára traumatikus hatású és nehezen feldolgozható lehet, vagy erős bizonytalanságérzést kelthet benne (baleset, haláleset, szeretett személy elvesztése, válás, költözés, a szülő tartós távolléte, alkoholizmus a családban, verbális vagy fizikai bántalmazás, stb.)
  • Szokatlan, vagy a gyermek életkorának nem megfelelő viselkedés. Bármilyen zavar, ami eddig a gyermeknél nem volt tapasztalható.

Ha bizonytalansága van gyermekének nevelésével kapcsolatban, vagy csak úgy érzi, hogy szívesen megosztaná gondolatait, érzéseit valakivel, akkor forduljon felém bizalommal.

Előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés szükséges az iskola megjelölésével és a szülő telefonos elérhetőségével együtt.Amennyiben a szülő kezdeményezi a kapcsolatfelvételt, a bejelentkezést követően az iskolapszichológus megkeresi a szülőt időpont egyeztetéséhez, a gyermek érdekében történő első találkozáshoz.
A gyermek előzetes bejelentkezés nélkül, saját maga, személyesen is megkeresheti az iskolapszichológust, de a gyermekkel folytatott többszöri konzultáció 18 éves kor alatt szülői beleegyezéshez kötött. Erről az iskolapszichológus vagy a gyermek tájékoztatja a szülőt.

Üzenet küldése a pszichológusnak ide kattintva érhető el pszichologus@kosztolanyigimnazium.hu.

Imre Orsolya
iskolapszichológus