Fenntartható fejlődés (NTP-MTTD-15)

EMET Logo

Iskolánkban működő projekttel kapcsolatban olvashatóak itt információk.

A fény éve (2015)
Az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére az UNESCO és az ENSZ támogatásával 2015-öt kinevezték a fény nemzetközi évének.
Ennek keretében több nemzetközi eseménysorozatot szerveznek világszerte, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen fontos szerepet játszik a fény és a fénnyel kapcsolatos technológia az életünkben. Ezenkívüll 2015-ben több olyan évforduló is van, amely a fénnyel kapcsolatos. 1000 éve jelent meg az első optikai témájú könyv, Al-Hajszam arab tudós műve a De Aspectibus vagyis magyarul „A látásról” című mű.
A fény nemzetközi évében megemlékezünk a kozmikus háttérsugárzás felfedezésének 50. és Einstein általános relativitáselméletének 100. évfordulójáról. A rendezvénysorozathoz Magyarország is csatlakozott, és az eseménysor koordinálására az MTA programbizottságot hozott létre, amelynek elnöke Kroó Norbert akadémikus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat tiszteletbeli elnöke. A fény nemzetközi éve alprogramjaként a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) a Kozmikus fény évét hirdette meg.
Iskolánk sem akar ebből a nagyszabású programsorozatból kimaradni, ezért a 9.c osztály ifjú kutatói a december 12-én megszervezett ÖKO-napon, optikai és fénykísérletek bemutatásával emlékezett meg a fény évéről. A résztvevők megismerkedhettek a Camera obscurával, különböző lencsék és tükrök optikai történeti hátterével és tulajdonságaival valamint a sarki fény jelenségével.
Az előadás végén még arra is lehetőség nyílt, hogy a hallgatóság is kipróbálja a kísérleti eszközöket.
Hulladék Akadémia Kiállításon jártunk (2016)
A szakmai előadással egybekötött tárlatvezetésen megismerkedtünk a hulladék gazdálkodás legfontosabb tudnivalóival, mint a hulladéktörténelem mérföldkövei, a hulladékpiramis különböző hulladékfeldolgozási módjai: lerakás, energetikai hasznosítás, újrahasználat, megelőzés.
Megismertük a hulladékgazdálkodás különböző módjainak előnyeit és hátrányait.
Ezen felül zámos hétköznapi, környezettudatos ötlettel gazdagodtunk a tárlat során, a tudatos fogyasztás praktikáin keresztül a komposztálásig. Megtanultuk, hogy a hangsúly a MEGELŐZÉS-en van: “A legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik.”
További információk a kiállításról: http://kopack.hu/hu/hulladek-akademia
Fenntarthatóság előadások a Diák Akadémián
Iskolánk 10. a osztályos tanulói:
Antal Áron,
Biernaczki Kiara,
Fedor Gergely,
Erdős Réka,
Istvánfi Emese,
Laub Réka,
Tóth Mercédesz
a hulladék gazdálkodás és hulladék újrahasznosítás témába ásták bele magukat. A kutatómunkájuk eredményét bemutatták a március 5-i Diák Akadémián. Az előadásokhoz egy-egy poszter is készült, amely megtekinthető az első emeleti zsibongóban március 5 és április 25 között, utána pedig az alagsori informatika teremben, valamint elektronikusan itt a csatolmányok között.
A poszterek megtekintéséhez célszerű magunkkal vinni egy QR kód olvasóval rendelkező mobil eszközt, ekkor a témához kapcsolódó érdekes képeket és videókat tekinthetünk meg.
Tanulmányi kirándulás – Lipót
2015. novemberében nagy meglepetéssel töltött el amikor Papdánné Nagy Jolán és Mahler Lakó Viktória tanárnők bejelentették, hogy részt veszünk a Nemzeti tehetségfejlesztő program keretében a fenntartható fejlődés pályázatban, amely keretében különböző tematikájú projekteket dolgozunk fel. A feladatokat lelkesen végeztük el az év során így nagy örömmel szolgált, amikor megtudtuk, hogy egy két napos kiránduláson veszünk részt a projektünk részeként.
Május 11-én reggel 8 óra-kor találkoztunk a Déli pályaudvaron és nagy izgalommal telve szálltunk fel a Győrbe tartó vonatra. A hosszú, ám de igen rövidnek tűnő utazás után buszra szálltunk és egy órás út után megérkeztünk a Lipóti Orchidea Hotelbe. A szobák kiosztása után egy nagyon finom ebédet fogyasztottunk el. Az ebéd ledolgozása érdekében egy kis sétára indultunk, amiből aztán egy hatalmas nagy túra lett majd kilyukadtunk a Duna mentére. Visszatérve a szállásra birtokba vettük a wellness részleget. Mindenki számára felüdülés volt kizökkenni a mindennapokból és egy kicsit pihenésre fordítani az időt. A hosszas fürdőzés után közösen vacsoráztunk, ami szintén remek volt. Ezután a programok hátra lévő részét beszéltük meg és kiosztották a projekt következő feladatait is. Egy kis esti fürdőzés vagy társasozás után mindenki vissza tért a szobájába.
Ugyanis reggel az esős idő ellenére jó kedvel megreggelizve elhagytuk a szobákat és ellátogattunk a Lipóti Pékség látvány központjába ahol betekintést nyerhettünk a pékség életébe és mindennapi feladataiba. E mellé kaptunk egy kis előadást a témával, a pékséggel, Lipóttal kapcsolatban, a cégpolitikája példaértékű, egy igazi fenntartható gazdasági modellt ismerhettünk meg. Az előadás alatt helyben sütött medvehagymás pogácsával kedveskedtek nekünk. A pékség után buszra szálltunk és meg sem álltunk Győrig. A városban kaptunk egy kis szabad időt, hogy nyugodtan körülnézhessünk. Utána ellátogattunk az Audi Mobilis interaktív központjába ahol rengeteg érdekes, izgalmas, logikai, fejlesztő játékokat próbálhattunk ki. Miután kipróbáltunk mindent, részesei lehettünk egy roppant izgalmas fizikai és kémiai kísérletnek. Nagyon remek és szórakoztató volt mindenki számára. 
Sajnos ezzel a programmal véget is ért a kirándulásunk. Fáradtan, szomorúan, hogy már menni kell, boldogan, élményekkel teli felszálltunk a Budapest felé tartó vonatra. Nagyon jól éreztük magunkat és szeretnénk megköszönni a két tanárnőnek, hogy ilyen remek kiránduláson volt lehetőségünk részt venni. Reméljük még sok ilyen lesz.
Biernacki Kiara, Laub Réka (10.a)
Iskolánk Fenntarthatóság Projektjének tagjai megnyitották kiállításukat az 1. emeleti aulában.
A kiállítást június 6-án az igazgatónő Bodor Eszter és a projekt vezetők: Mahler-Lakó Viktória és Papdánné Nagy Jolán tanárnő nyitották meg az intézmény 9-11. évfolyamos tanulói jelenlétében. A kiállítás megtekinthető június 24-éig. A kiállításra a projekt résztvevői  elkészítették a Pacsirta Természettudományos különkiadását.
A projekt zárásaként egy egynapos kirándulást szerveztünk
A Paksi Atomenergetikai Múzeumba, ahol megismerhettük az atomerőmű történetét, működését, a különböző védőfelszereléseket, műszereket. A másfél órás tárlatvezetés után Kalocsának vettük az útirányt és üzemlátogatáson vettünk részt a Porcelán Manufaktúrában, ahol megismerhettük a kézzel készült porcelán gyártás folyamatának különböző fázisait, végül az ajándékboltban szuveníreket is vásárolhattunk. A szakmai program után rövid városnézés következett, amelynek a szakadó eső vetett véget, és visszaindultunk Budapestre.


Letölthető plakátjaink: