Regensburg 2023/24

Beszámoló a 2023/24-es német-magyar diákcsere regensburgi programjáról
Budapest Kosztolányi Dezső Gimnázium – Regensburg Goethe Gimnázium

Március elején 16 magyar diákkal és két kisérő tanárral indultunk el Budapestről. Regensburgba probléma nélkül megérkeztünk, ahol a lelkes fogadóbizottság (akiket már ismertünk, hiszen decemberben voltak nálunk, Budapesten) várt minket. Innen gyorsan hazamentünk és rápihentünk az előttünk álló hétre.

A németek jó kis programot raktak össze nekünk, így egész nap kint voltunk, úgyhogy szinte csak aludni jártunk haza. Következő nap Goethe-ben találkoztunk és hát fúúú… Arra az iskolára nincsenek szavak! Jól felszerelt, modern, de mégis van benn egy kis régiesség. Rengeteg a gyerek, folyamatos a nyüzsgés, kedvesek a tanárok egyszóval; HIHETETLEN!

Félreértés ne essék, én szeretem a Kosztolányit, szeretem Budapestet, de ha nem németül beszélnének, költöznék azonnal.

Egy nagyon kedves idegenvezető hölgy segítségével körbejártuk az óvárost, és olyan történetek hallottunk, mint a gazdag kereskedők és az egyház „küzdelme”, a Regensburgban tartott fontos megbeszélések, avagy, hogy milyen – számunkra – különös jó kívánságokat lehet mondani Bajorországban.

Kerámiát festettünk, városi krimit forgattunk, bowlingoztunk, állatkertben voltunk és még sorolhatnám… Szinte annyi mindent csináltunk, hogy az észben tartani is sok.

A fogadócsaládok, a tanárok, a gyerekek mind elképesztően kedvesek voltak velünk és tényleg mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat. No, nem mintha ez egy nehéz feladat lenne egy olyan szuper helyen, mint Regensburg.

Bár nyelvtanulás szempontjából mindig a csak a német gyakorlására gondolunk, de az egyik német fiú a program alatt egész terjedelmes magyar szókincsre tett szert, úgyhogy egyszerű mondatokat már egyedül össze tudott rakni. A nyomdafestéket nem tűrő szókincséről nem is beszélve…

Végszónak még annyit, hogy ez a csereprogram talán az eddigi legjobb dolog volt, amit csináltam és talán mindannyiunk nevében mondhatom: Köszönjük a lehetőséget, a szervezést és a lebonyolítást!

Felejthetetlen élményben volt részünk.

Sajti Balázs
8.b osztály