Szafari túra a 7.a-val

„A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja, melyet 1973január 1-jén hozott létre az Országos Természetvédelmi Hivatal. Területe 82 000 hektár1999november 30-án Marrákesben, az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén felvették a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára.”

Wikipédia

Az osztálykirándulásunk alatt ellátogattunk a Hortobágyi Nemzeti Parkba.

Ahogy a Nemzeti Park felé tartottunk, néhány madarat és még egyéb állatokat is megfigyeltünk. 

Odaérve csoportokra osztottak minket, mert csak 7 személyes volt a terepjáró, amivel közlekedtünk. A gépjárműnek nem voltak ablakai, így könnyen ráláthattunk a Hortobágyi Vadaspark csodálatos élővilágára. Utunk során megfigyeltük a Hortobágyi Nemzeti Park Pentezugi Vadló Rezervátumában az őstulkot és a Przewalski lovakat

Az őstulkok szarvai egyenesen előre ágazóak, hátukon hosszú barna csík húzódik. Az állatcsoport, amelyet  megfigyeltünk, többségében 5-13 éves egyedeket tartalmazott, a legkisebbek pedig 1 évesek voltak. A Przewalski lovak hordája különböző korú egyedeket tartalmaz. A csapat 1 csődört és 10 kancát foglal magàban. A Przewalski lovak Mongoliában és Oroszországban éltek, de az ott élő emberek bánásmódja miatt veszélyeztetett fajjá váltak. A Hortobágyi Nemzeti Park meg néhány állatkert összefogott, ennek következtében biztonságos és természetes életkörülményeket tudtak a lovaknak biztosítani. Az idegen vezető úr aki egyben a terepjáró vezetője is volt, készségesen bemutatta az állatokat, amelyek csak itt tudnak természetes körülmények között élni, mert csak itt találhatóak meg a megfelelő éghajlati viszonyok. 

Az osztálynak nagyon tetszett a szafari, mert a program alatt élvezetesen tanultunk az állatok életéről. Minden korosztálynak ajánlott. Bármikor szívesen visszalàtogatnànk.

A cikk írói és gondolat-tervezői: 

  • Póra-Nagy Csenge 7.a
  • Szauer Nóra 7.a