![Agrárium és egészségtudatosság 1](https://kosztolanyigimnazium.hu/wp-content/uploads/2019/10/IMG_20190927_164346-copy.jpg)
![Agrárium és egészségtudatosság 2](https://kosztolanyigimnazium.hu/wp-content/uploads/2019/10/IMG_20190927_152757-copy.jpg)
Lehetőséget kaptunk idén a Hungexpón bejárni az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt 2019. szept. 27-én. A kiállítás története egészen a XIX. század elejéig nyúlik vissza, a cél pedig azóta is ugyan az: a termelők, kereskedők és fogyasztók közti kapcsolatok bővítése, a kereskedelem fejlesztése, a piaci információk terjesztése. A küldetés mára annyit változott, hogy reflektál a modern kor kihívásaira.
A kiállítást először magunk fedezhettük fel, ehhez kaptunk térképet és időt. Körbejártuk a kiállítókat, láttunk mezőgazdasági gépeket és haszonállatokat. Meglepetten tapasztaltuk a magyar agrárium ma már nem a sáros gumicsizmát jeleni, hanem a legmodernebb digitális és informatikai eszközöket. Megtudtuk, a kiállítás egyik célja, hogy a fiatal generáció érdeklődését felkeltsék a mezőgazdaság iránt, olyan technológiával és célok megfogalamazásával, ami valóban vonzóvá teszi az agráriumot.
![](https://kosztolanyigimnazium.hu/wp-content/uploads/2019/10/IMG_20190927_143423-copy.jpg)
Nagy hangsúlyt fektettek az egészséges életmód témakörére, ami napjainkban komoly változáson megy át. Mindenki szeretne egészségesebben élni úgy, hogy az ne kerüljön többe, ez pedig komoly kihívás elé állítja a termelőket és a forgalmazókat.
Hallgattunk előadást a kakaóról, ahol döbbenten hallottam, hogy gyerekek végzik a fizikai munka egy jelentős részét. A tejről, ahol az állatokkal kapcsolatos teendők javarésze gépesített, a takarmányozáson át a fejésig minden. A cukoriparról pedig megtudtuk hogy válságban van, rengeteg gyárat bezártak hazánkban. Akik piacon maradtak, próbálnak alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, hiszen ma a cukrot mint a fehér halált emlegetik. Egyre több édesítőt próbálnak piacra dobni, mert a fogyasztók nagyon igénylik az édes ízeket. Legnépszerűbb a répacukor mellett a kukoricacukor és a nádcukor.
A búza a szénhitrátbevitel szempontjából a legalapvetőbb élelmiszerünk. Afrikában nem tudják megtermelni, de a klímaváltozás nem könnyíti meg az előállítását más területeken sem.
![](https://kosztolanyigimnazium.hu/wp-content/uploads/2019/10/IMG_20190927_140928-copy.jpg)
Fontos, hogy ne pazaroljuk az élelmiszert, megfontoltan vásároljunk, és környezetünket a lehető legkevésbé terheljük meg.
Fekete Szonja 8.a.