Agrárium és egészségtudatosság

Agrárium és egészségtudatosság 1
Agrárium és egészségtudatosság 2
Agrárium és egészségtudatosság

Lehetőséget kaptunk idén a Hungexpón bejárni az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt 2019. szept. 27-én. A kiállítás története egészen a XIX. század elejéig nyúlik vissza, a cél pedig azóta is ugyan az: a termelők, kereskedők és fogyasztók közti kapcsolatok bővítése, a kereskedelem fejlesztése, a piaci információk terjesztése. A küldetés mára annyit változott, hogy reflektál a modern kor kihívásaira. 

A kiállítást először magunk fedezhettük fel, ehhez kaptunk térképet és időt. Körbejártuk a kiállítókat, láttunk mezőgazdasági gépeket és haszonállatokat. Meglepetten tapasztaltuk  a magyar agrárium ma már nem a sáros gumicsizmát jeleni, hanem a legmodernebb digitális és informatikai eszközöket. Megtudtuk, a kiállítás egyik célja, hogy a fiatal generáció érdeklődését felkeltsék a mezőgazdaság iránt, olyan technológiával és célok megfogalamazásával, ami valóban vonzóvá teszi az agráriumot. 

Előadáson

Nagy hangsúlyt fektettek az egészséges életmód témakörére, ami napjainkban komoly változáson megy át. Mindenki szeretne egészségesebben élni úgy, hogy az ne kerüljön többe, ez pedig komoly kihívás elé állítja a termelőket és a forgalmazókat. 

Hallgattunk előadást a kakaóról, ahol döbbenten hallottam, hogy gyerekek végzik a fizikai munka egy jelentős részét. A tejről, ahol az állatokkal kapcsolatos teendők javarésze gépesített, a takarmányozáson át a fejésig minden. A cukoriparról pedig megtudtuk hogy  válságban van, rengeteg gyárat bezártak hazánkban. Akik piacon maradtak, próbálnak alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, hiszen ma a cukrot mint a fehér halált emlegetik. Egyre több édesítőt próbálnak piacra dobni, mert a fogyasztók nagyon igénylik az édes ízeket. Legnépszerűbb a répacukor mellett a kukoricacukor és a nádcukor. 

A búza  a szénhitrátbevitel szempontjából a legalapvetőbb élelmiszerünk. Afrikában nem tudják megtermelni, de a klímaváltozás nem könnyíti meg az előállítását más területeken sem.

Fontos, hogy ne pazaroljuk az élelmiszert, megfontoltan vásároljunk, és környezetünket a lehető legkevésbé terheljük meg. 

Fekete Szonja 8.a.